Værd at vide om sølv

Hvorfor er sølv stemplet med 925s? Hvorfor bør man ikke spise æg med sølvskeer og hvad er nysølv? Læs med her og bliv klogere på det populære materiale.

Sølv er svært at komme udenom i smykkernes verden, og hvorfor skulle man dog også det, når der er tale om et så smukt og nemt formbart materiale. Helt rent sølv er relativt blødt, faktisk er det kun en smule hårdere end guld. Det gør, at sølvet er nemt modtageligt overfor slid og skrammer i sin rene form, så derfor legerer man med kobber for at gøre sølvet mere holdbart.

Sterlingsølv
Det mest brugte til smykker er sterling sølv, som stemples med 925s, fordi 925/1000 af legeringen er rent sølv, hvilket vil sige, at der kun er brugt ganske lidt kobber i legeringen. Det betyder, at sølvet langt hen ad vejen bevarer sin smidighed og derfor er nemmere at forme til smykker. Navnet sterling stammer oprindeligt fra betegnelsen for en engelsk penny, som netop var fremstillet i sølvkvaliteten 925/1000.

830s
Ud over sterling sølv legeres sølvet desuden til 830 sølv, som indeholder 830/1000 rent sølv. 830 sølv bruges som regel til bestik og andre brugsgenstande i sølv.

Men selvom sølv er et populært materiale til at fremstille netop smykker og smukke brugsgenstande, er det en relativt lille del af verdens sølvproduktion, som bliver brugt på denne måde. Faktisk bliver cirka 60 procent af sølvet brugt i elektronik- og fotoindustrien, for sølv har den bedste elektriske ledningsevne af alle metaller, og den evne udnyttes blandt andet i elektriske kontakter og højkapacitetsbatterier.

Derfor bliver sølv mat
Fordi sølv er et ædelmetal, reagerer det hverken med rent vand eller atmosfærisk luft, men alligevel oplever man ofte, at sølvsager bliver anløbne og mørkfarvede. Det skyldes, at sølvet bliver angrebet af svovlbrinte, som findes i luften. Derfor er det heller ikke anbefalelsesværdigt at benytte sølvbestik til at spise æggeretter, da sølvet går i forbindelse med svovlet i ægget og kan give en mindre behagelig smag.

Pletsølv og nysølv
Ud over sterling sølv og 830 sølv, findes der desuden også to materialer, som også bærer navnet sølv, nemlig pletsølv og nysølv. Fælles for de to er, at de måske minder om sølv, men sølvindholdet er begrænset eller ligefrem ikkeeksisterende.

Betegnelsen pletsølv bruges om genstande, som er udarbejdet i messing eller kobber, og som så bliver forsølvet. Det betyder altså, at genstandene, som for eksempel kan være bestik, vaser og skåle, kun er overtrukket med en sølvbelægning, som kan slides af gennem brug.

Nysølv har til gengæld et lidt misvisende navn, for der er ikke anelsen af sølv i materialet, som også kaldes alpaka. Det er i stedet en blanding af kobber, nikkel og zink samt eventuelt små mængder bly, tin og jern, som har fået sit navn, fordi farven ligner sølv.