Værd at vide om perler

Perler er et af naturens største vidundere og har været brugt til smykker i årtusinder.

Perler er fantastiske og fås i alle prisklasser. Tanken om at åbne en østers og finde en skat som det er tilfældet med naturperler eller at åbne en østers og se hvilken perle den har skabt som det sker med kulturperler, er jo begge fortryllende scenarier. Derudover findes der selvfølgelig ferskvandskulturperler og imiterede perler.

Naturperler skabes i muslinger uden menneskelig medvirken - de handles sjældent i Danmark i dag, da de simpelthen er for dyre. Deres pris hænger især sammen med at under 1 promille af verdens perler er naturperler.

Kulturperler dyrkes i muslinger efter et menneskelige indgreb. En perlemorskugle indopereres i muslingen, som derefter lever i net eller på liner i havet 18 mdr. Her er de hele tiden under observation og passes og plejes møjsommeligt. I de 18 mdr. danner muslingen ny perlemor på perlemorskuglen eller kernen.

Store perler kan man dyrke i muslingen Pinctada Maxima. Perler fra denne østers kaldes også for "South Sea Perler". De største koncentrationer af "South Sea" farme findes ud for Australiens kyst og I enkelte dele af Indonesien.

Store grå og sorter perler dyrkes ved Atollerne i Fransk Polynesien (Tahiti) og ved kysterne på Fiji. Her bruges muslingen Pinctada Margaritifera (Black lip). Disse perler kaldes "Fiji" og "Tahiti perler" og er verdens mest eksklusive kulturperler.

Perlefiskerne, eller perlefarmene som de jo ret beset er, har alle det til fælles " at uanset hvor på kloden vi dyrker kulturperler i saltvand kræves der det reneste havmiljø og passer vi ikke på vores have så kan vi ikke dyrke perler".

En saltvandskulturperles overflade skal helst være blank og med en varm og dyb glans - en varieret glans på hver enkelt perle tyder på, at muslingen ikke har fået tid nok til at opbygge en tilpas tyk perle skal på perlemorskuglen.

Saltvandskulturperlens naturlige størrelses grænse er ca. 9 mm, men "South Sea perler" og "Tahiti Perler" kan dog blive helt op til 20 mm.

Kulturperlens pris afhænger af størrelse, form, farve, glans og overfladens jævnhed.

Mabe Perler. Ved at indsætte forskelligt formede kerner på indersiden af visse saltvandsmuslinger får man muslingen til at dække kernen med perlemor, og der dannes "Mabe Perler". Teknikken er ikke identisk med de andre kulturperler da muslingen ikke kan opereres igen.

Ferskvandskulturperler dyrkes ikke på helt samme måde for her indsættes små stykker væv fra en anden musling som så "generer" muslingen så meget at disse vævstykker, i forsvar, indkapsles af perlemor. Hver ferskvandsmusling kan danne mange perler ad gangen, men kan i modsætning til saltvandsøsters, kun opereres én gang, hvilket det store antal og den lave markedspris bekræfter.

Rund eller Barok. Er salt- eller ferskvands kulturperler ikke helt runde og regelmæssige benævnes de "let barokke" eller, hvis uregelmæssighederne er meget markante "barokke". Ferskvandskulturperler findes også runde, men fremkommer ofte i mange størrelser og former. I Danmark er hvide saltvandskulturperler i nuancerne creme til let rosa de mest eftertragtede, men også grålige til sorte perler er charmerende alene eller ved siden af de hvidlige. Ferskvands kulturperlerne farves ofte, så de passer til dagens mode.

Imiterede perler er, som navnet siger det, perler der er kunstigt fremstillet. Disse perler har en kerne af glas eller perlemor belagt med et eller flere lag kunststof.

Pleje og vedligeholdelse af perler. Det er ofte sagt, at perler bliver smukkere af at blive brugt. Det er også rigtigt, at varme og fedt fra huden kan give liv til perlerne. Hvis perler ikke bliver brugt bliver de matte og kedelige - de "dør".