Urenes ordbog

Denne ordbog er en quick guide, hvor du kan få indsigt og viden om de basale begreber og udtryk indenfor urenes univers.

Ordbogen er ikke tænkt som et komplet leksikon, men behandler derimod de grundlæggende begreber og udtryk. Ønsker du mere uddybende information kan vi anbefale dig at købe vores ur-guide.

Begreberne er oplistet alfabetisk:

Anker Ankeret er den del i de mekaniske ure, der omformer den roterende bevægelse til fremog- tilbage svingninger.

Analog Den mest konventionelle måde at vise tiden på, nemlig via visere.

Balance Balancen kaldes også uro eller svinger. Det er den del, der inddeler og styrer tiden med sine svingninger.

Basis kaliber/ebauche Et råt ur-værk, der endnu ikke er blevet modificeret af ur-producenten. Swatch Group leverer næsten 90 procent af alle basis værker. Se også ETA.

Bezel Urkrans. Kaldes også lynette.

Big-Date Ekstra stort datovisningsfelt. Bruges bl.a. af A. Lange & Söhne, Raymond Weil, Bell&Ross og Glashütte.

Blå-anløben For at få den helt specielle blå kulør på visere og værkskruer, rister man disse dele på en pande ved 300 grader, indtil den ønskede kulør træder frem. Det er en meget kompliceret procedure.

CET Central European Time, som er en time foran Greenwich Meantime.

Co-Axial En mekanisk konstruktion, der formindsker slid på vitale værkdele og behovet for fedtstof. Udviklet af den anerkendte engelske - selvstændige - urmager George Daniels og senere solgt til Omega. Denne konstruktion har Omega valgt at indarbejde i deres første eget producerede værk, kaliber 8500.

Dress-watch Klassisk ur, der typisk kun viser tiden. Også kaldet ”time only” eller” three-hander”, hvis uret vel at mærke har central sekunder og dermed tre visere.

ETA (Valjoux) Den største producent af basis urværker, både mekaniske og quartz. Deres urværker findes i et utal af mekaniske ure. ETA er en del af Swatch Group.

Inhouse Et voksende antal producenter laver deres egne værker. Inhouse betyder, at firmaet har lavet hele værket selv. Rolex, Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre, Seiko og Girard-Perregaux er gode eksempler på firmaer, der i mange år har været selvforsynende. Men der er kommet flere til i de seneste år, bl.a. Omega, Panerai, Audemars Piguet og IWC.

Juvelprydet ure Ure pyntet med smykkesten, som f.eks. diamanter.

Kaliber Et andet ord for urværk.

Limited edition Betyder at uret er lavet i begrænset antal og typisk adskiller sig fra den normale version med designdetaljer, dekoreret værk/skive eller andet kassemateriale. Limiterede ure er nummererede. Der findes også unikke ure, der kun laves i et enkelt styk. Der kan være tale om ure, der laves til en bestemt anledning, eksempelvis en auktion som Antiquorums “One Watch”- auktioner, som bortauktionerer unikke ure til fordel for velgørenhed. Disse ure er lavet af nogle af Schweiz’ mest etablerede ur-firmaer som f.eks. IWC, Panerai, Omega, Svend Andersen, Blancpain, Eterna, Richard Mille og mange andre. Der findes også unikke ure, som er bestilt af velhavende kunder, der har individuelle krav til et ur. Disse er naturligvis meget meget dyre, men alligevel mere udbredt blandt de tungeste ur-entusiaster. Det er dog langt fra de fleste ur-mærker, der tilbyder skræddersyede ure. Lugs/horn/skuldre Den del af urkassen, hvor remmen eller lænken sættes fast.

Manufacteur Dette er betegnelsen for et ur-firma, der ifølge uskrevne regler selv kan producere da IWC lancerede deres Doppelchronograph i 1993.

Pakning Pakninger er plast eller gummimateriale, der tætner åbninger ved urkassen. Der bruges typisk pakninger ved bagkassen og kronen og i nogle ure ved glasset.

Quickset Betyder, at man kan sætte datoen uden at skulle passere viserne forbi 12 to gange. Man sætter datoen ved at dreje på optrækskronen, uden at viserne kører med rundt. Nogle ur-firmaer opkøber NOS (New Old Stock) værker, som de modificerer til moderne brug og dermed opnår øjeblikkelig retro cool status.

Repetition Repetition er en mekanisk klang, der typisk angiver sidst slagne time, kvarter og minut. En meget kompliceret funktion at lave i et armbåndsur.

Rotor Den halvmåneformede plade, der drejer rundt i uret og trækker værket op, kaldes rotor. Den sidder kun i automatiske ure.

Små sekunder En lille separat skive, hvorfra sekunderne aflæses. Denne funktion sidder typisk ved 6- eller 9-markøren. Store eller centrale sekunder betyder, at sekundvisere sidder sammen med time- og minutviserne på urets midte.

Re-edition Ny udgave af en ældre model. Eksempelvis TAG Heuer Monaco re-edition.

Reference Urets model-nummer. Kan sidde både mellem hornene, på bagkassen eller indeni bagkassen.

Retrograde Når viseren har nået et yderpunkt i f.eks. dato- eller minutindikatoren, hopper den tilbage til udgangspunktet. Se bl.a. Maurice Lacroix Lune Rétrograde på side 64.

Rubiner Syntetiske rubiner/jewels, som minimerer friktionen i værket. Se jewels/juveler, som tidligere er beskrevet.

Sandwich-skive En todelt skive, hvor det selvlysende materiale ligger under en skive med perforerede timemarkeringer. Ses på visse Paneraimodeller.

Sekundstop/hack funktion Når uret indstilles stopper sekundviseren, så uret kan indstilles helt nøjagtigt. Også kaldet hack funktion.

Silikon/silicium Flere værk-producenter forsker i dette materiale, som er meget hårdfør over for temperatursvingninger, og som fungerer uden brug af olier. Det betyder, at uret ikke skal serviceres som et ur med et ”normalt” værk. Der er dog stor tvivl, om dette materiale bliver kommercielt, eller om det blot bruges til nogle få unikke ure og prototyper.

Skruekrone Lukkemekanisme, hvor kronen skrues fast efter indstilling af tiden. Findes på alle gode dykkerure og bør sidde på alle ure, der er vandtæt til 100 meter og mere.

Sub-register De små skiver, der sidder på urets skiven. Disse sub-registre angiver typisk sekunder og minutter eller dato og måned.