Værd at vide om rav

Rav er et at naturens smukke vidundere og bruges til mange former for smykker

De mest eftertragtede farver er transparente gyldenbrune og gyldengule varieteter, men forekommer også i hvidlige og ret mørke farver. Rav forekommer, om end sjældent, med indeslutninger af insekter eller lignende.

For naturvidenskaben og "almindelige" mennesker er det en fascinerende oplevelse at studere disse indeslutninger, der givet et næsten levende billede af naturen, som den så ud for 50 mio. år siden.

Pleje af rav

Rav er et nemt smykkemateriale, som ikke kræver nogen særlig form for pleje eller vedligeholdelse. Hvis dit ravsmykke er blevet helt mat, dødt og kedeligt, så anbefaler vi, at det kommer en tur forbi guldsmeden og bliver pudset op. Du kan klare den almindelige pleje af ravet ved at gnubbe det med en tør klud. Du må ikke give dit ravsmykke olie eller anvende andre materialer for at få det til at blive klarere, og du må heller ikke koge rav.

Behandling

Det meste rav er uklart mælket eller brunligt. Uklarheden skyldes som regel mange meget små luftblærer. Kommercielle interesser medfører ofte, at den type rav klares ved hjælp af kogning i raps- eller andre vegetabilske olier. Foretages behandlingen i en autoklave, kan der desuden tilfæres kvælstof, som yderligere gør det matte rav mere glansfuldt. Opvarmning af rav kan give fiskeskælslignende sprængninger. Det kan se ganske flot ud, men er en kunstig behandlingsform, der øver vold mod naturen.

Rav kan forekomme rekonstrueret og frembringes ved at pulver og småstykker under varme og tryk "sammensvejses" til størrrestykker. Produktet ligner naturrav og har samme konstanter, men for den lidt øvede er de ofte muligt at se afgrænsningerne mellem småstykkerne som bratte farveskift. Rekonstrueret rav skal sælges under betegnelserne "rekonstrueret rav", "presserav" eller "ambroid".